Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

ReadyPlayerTwo
Posts: 26
Joined: Sun Jan 10, 2021 7:40 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by ReadyPlayerTwo »

This was the one computer i always wanted as a kid, got to play with one for only a few short hours when i was much younger??

So is it possible on MiSTer? Do we have enough room on the board?
FoxbatStargazer
Posts: 63
Joined: Thu Dec 10, 2020 5:44 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by FoxbatStargazer »

We have Amiga 1200 with vampires, I'd be shocked if there isn't room. There just has to be someone interested in figuring out all the additional chips.

Main thing about Falcon is the really limited software library. But maybe there is some interest...
benbooth493
Posts: 3
Joined: Mon May 25, 2020 6:09 am
Been thanked: 1 time

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by benbooth493 »

One of the things about MiSTer that I love is "owning" the machines I couldn't as a kid. A Falcon 030 core would be amazing.
kolla
Posts: 102
Joined: Sat Jun 13, 2020 7:56 am
Has thanked: 2 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by kolla »

It requires quite a few things that don't exist currently:
* full 68030 (not EC) softcore instead of the current 68020 tg68
* 56001 DSP softcore
and possibly also 68882 softcore (with 80bit precision)
Michael1260
Posts: 29
Joined: Wed Sep 16, 2020 11:42 am
Been thanked: 5 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by Michael1260 »

and then, put the 68030 in Minimig :-)
Fularu
Posts: 15
Joined: Sat Jun 13, 2020 3:25 am

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by Fularu »

kolla wrote: Sun Feb 07, 2021 2:27 pm It requires quite a few things that don't exist currently:
* full 68030 (not EC) softcore instead of the current 68020 tg68
* 56001 DSP softcore
and possibly also 68882 softcore (with 80bit precision)
Isn't Mike working on a 040 core that he will make publicly available? That should alleviate the need for a 68882 core
User avatar
ragnar
Posts: 14
Joined: Thu May 28, 2020 10:16 am
Been thanked: 2 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by ragnar »

Don't forget some more special ic's like combel, dma or videl. i'm not pretty sure it will not fit inside misters fpga
User avatar
Chris23235
Posts: 274
Joined: Sun May 24, 2020 8:45 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 12 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by Chris23235 »

I am sure it would fit, it seems Jotego thinks it would fit into the MiST. He talked about the possibilities recently.
Lisko
Posts: 88
Joined: Sun May 24, 2020 10:45 pm
Has thanked: 15 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by Lisko »

Michael1260 wrote: Sun Feb 07, 2021 2:36 pm and then, put the 68030 in Minimig :-)
And then, we can die happy :lol:
User avatar
ron
Posts: 92
Joined: Sun May 24, 2020 7:02 pm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 1 time

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by ron »

http://www.experiment-s.de/de/progress/

someone remembers the SUSKA board ?
User avatar
ragnar
Posts: 14
Joined: Thu May 28, 2020 10:16 am
Been thanked: 2 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by ragnar »

ron wrote: Tue Feb 09, 2021 11:21 am someone remembers the SUSKA board ?
I do and i have one Suska III-C
kolla
Posts: 102
Joined: Sat Jun 13, 2020 7:56 am
Has thanked: 2 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by kolla »

Fularu wrote: Sun Feb 07, 2021 7:10 pm Isn't Mike working on a 040 core that he will make publicly available? That should alleviate the need for a 68882 core
Haven’t really heard about this, but it depends what kind of 040 core it potentially is replicating, whether it includes FPU at all. 68EC040 had neither FPU nor MMU, 68LC040 had MMU, but no FPU.
Fularu
Posts: 15
Joined: Sat Jun 13, 2020 3:25 am

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by Fularu »

kolla wrote: Fri Feb 12, 2021 12:12 am
Fularu wrote: Sun Feb 07, 2021 7:10 pm Isn't Mike working on a 040 core that he will make publicly available? That should alleviate the need for a 68882 core
Haven’t really heard about this, but it depends what kind of 040 core it potentially is replicating, whether it includes FPU at all. 68EC040 had neither FPU nor MMU, 68LC040 had MMU, but no FPU.
He said both would be there (FPU and MMU). Most productivity tools on the Amiga need both anyway so not having them would be rather moot.
CFTech
Posts: 1
Joined: Tue Mar 02, 2021 10:38 pm

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by CFTech »

FoxbatStargazer wrote: Sun Feb 07, 2021 6:59 am Main thing about Falcon is the really limited software library.
I disagree. There is huge amount of falcon specific software, maily a production one but also demos, players etc..
In addition, the used machines are pretty expensive and there is still not even 100% software emulation available.

Anyway, making a proper F030 core would be a challenge. One can get Atari STE core as a starting point and then add full 68030 with MMU, DSP 56001 RISC, video with 256 and truecolor modes, 16bit audio I/O with routing matrix, NV RAM etc.
shertz
Posts: 27
Joined: Sun May 24, 2020 8:12 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by shertz »

I would be more excited about a Falcon core then a PS1, Saturn, Lynx and CPS2 cores COMBINED!!
User avatar
Moondandy
Posts: 122
Joined: Mon May 25, 2020 2:14 am
Location: London, UK
Been thanked: 5 times

Re: Is the Atari Falcon 030 possible in MiSTer?

Unread post by Moondandy »

There is a growing interest in using MiSTer for creating music, so a Falcon would likely be of more interest to musicians over gamers.
Post Reply