Only one joystick is detected using Pandora's box 3D

Discussion of keyboards, gamepads, joysticks and other input related peripherals.
pipiolete
Posts: 2
Joined: Sun Dec 05, 2021 8:44 pm

Only one joystick is detected using Pandora's box 3D

Unread post by pipiolete »

Hi everyone,

My Pandora Box 3D has a USB output and, when connected to a PC, acts as two controllers according to the documentation (page 4) https://www.manualslib.com/manual/19893 ... e=4#manual

I connected the Pandora to the MiSTer using the provided USB cable and it is detected, but only one joystick works properly. The second stick seems to be mapped to the first one, so any movement on the second stick is equivalent to moving the first one.

Any ideas? Did anyone succeed using both of the Pandora's box joysticks simultaneously via USB?

Thanks a lot in advance!

Best,

Pipiolete
jayp76
Posts: 22
Joined: Mon May 25, 2020 8:30 am
Been thanked: 1 time

Re: Only one joystick is detected using Pandora's box 3D

Unread post by jayp76 »

Did you try this in MiSTer.ini? Uncomment and put your vid & pid.

; Disable merging input devices. Use if only player 1 works.
; Leave no_merge_pid empty to apply this to all devices with the same VID.
;no_merge_vid=0x045E
;no_merge_pid=0x028E

; Same as above but can add multiple devices (one entry per VIDPID). Format is VIDPID in hex number
;no_merge_vidpid=0x12345678
;no_merge_vidpid=0x11112222
noon
Posts: 2
Joined: Mon Dec 06, 2021 3:12 pm

Re: Only one joystick is detected using Pandora's box 3D

Unread post by noon »

I have an Atari Arcade fightstick and had a similar issue. I did similar to what jayp76 describes above, only uncommented the PID line, and left the ID blank;

; Disable merging input devices. Use if only player 1 works.
; Leave no_merge_pid empty to apply this to all devices with the same VID.
;no_merge_vid=0x045E
no_merge_pid=

I haven't gotten the trackball to work yet, but I haven't dug too far into that yet.
pipiolete
Posts: 2
Joined: Sun Dec 05, 2021 8:44 pm

Re: Only one joystick is detected using Pandora's box 3D

Unread post by pipiolete »

Thanks a lot for both replies. Indeed, I had not tried any of those options (I'm new to MiSTer and my .ini file didn't have them, even commented).

I tried all possible configuration combinations without any luck. I plugged it in Windows and both joysticks work, though. Windows detects the following:

- USB Input Device: VID_0314, PID_0119
-- HID-compliant game controller: VID_0314, PID_0119, Col01
-- HID-compliant game controller: VID_0314, PID_0119, Col02

It seems both joysticks share the same VID and PID. That is also what MiSTer shows independently of the configuration: 0314:0119.

The behavior is really weird because no matter what I do, none of the buttons of joystick 2 are detected. Joystick stick 2 works but seems to be "hardwired" to Joystick stick 1 and when I use the Input Utility, it always shows as Input 1.

It seems this kind of device or strange mapping and sharing via USB is not really supported by MiSTer?

I am totally new to MiSTer so any kind of help will be appreciated. If not, I will have to buy two separate arcade sticks to build my MiSTer cabinet.

Thanks again!
noon
Posts: 2
Joined: Mon Dec 06, 2021 3:12 pm

Re: Only one joystick is detected using Pandora's box 3D

Unread post by noon »

It must be an issue with the encoder that the Pandora's Box has. It must be different than the one that my Atari control panel uses. Below is what I have in my ini file. For me, the 2nd control stick (and buttons) doesn't show up as a controller for me to assign buttons to inside of MISTer or cores--rather in the few arcade cores I've tried, it just appears as a 2nd player after I configure the 1st player buttons.

I configure the buttons for the arcade core for just one player. As a result, the "start" button (and the rest) on Player 2 are the corresponding ones on Player 2 side as the button I configured for Player 1.

That is to say, I expected to configure controls for 2 players, but I only did one. The 2nd side mimics the 1st side, only it controls the 2nd player after I made the change below in the ini file.

It's really counter-intuitive honestly, but maybe your control panel is behaving the same way?



; Disable merging input devices. Use if only player 1 works.
; Leave no_merge_pid empty to apply this to all devices with the same VID.
;no_merge_vid=0x045E
no_merge_pid=

; Same as above but can add multiple devices (one entry per VIDPID). Format is VIDPID in hex number
;no_merge_vidpid=0x12345678
;no_merge_vidpid=0x11112222
Post Reply