HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

SuperFrog
Posts: 6
Joined: Tue Jun 01, 2021 1:57 pm
Has thanked: 1 time

HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by SuperFrog »

Hi, ever since I had original HD on Amiga, I always like to have one retro setup for both 1.3.3 and 2.04. Both of those Amigas (Amiga 500 and Amiga 500+ had additional HD added to the side of amiga, sometimes also including additional memory. My original HD was wooping 20 MB.

From settings on minimig core, I see only support for A600 / A1200 EDI interface. Is there a possibility to add A500 support?

Thanks!
SF
rhester72
Posts: 380
Joined: Thu Jun 11, 2020 2:31 am
Been thanked: 27 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by rhester72 »

You can fake it - use a modified Kickstart 1.3 that supports the A600 IDE controller.
User avatar
Goingdown
Posts: 28
Joined: Mon May 25, 2020 6:58 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by Goingdown »

User avatar
ericgus09
Posts: 112
Joined: Mon May 25, 2020 2:47 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by ericgus09 »

rhester72 wrote: Wed Jun 09, 2021 2:30 pm You can fake it - use a modified Kickstart 1.3 that supports the A600 IDE controller.
this is what I did .. I wanted to mimic my old original A500 setup with WB 1.3 and an external SCSI hard drive .. this nearly perfectly replicates that .. save for the fact the drive is IDE not SCSI as the Amiga sees it but that point is generally irrelevant ..
User avatar
Caldor
Posts: 447
Joined: Sat Jul 25, 2020 11:20 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 25 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by Caldor »

ericgus09 wrote: Thu Jun 10, 2021 5:12 am
rhester72 wrote: Wed Jun 09, 2021 2:30 pm You can fake it - use a modified Kickstart 1.3 that supports the A600 IDE controller.
this is what I did .. I wanted to mimic my old original A500 setup with WB 1.3 and an external SCSI hard drive .. this nearly perfectly replicates that .. save for the fact the drive is IDE not SCSI as the Amiga sees it but that point is generally irrelevant ..
Very relevant different though. Its two different drivers for IDE and SCSI and the hardware is different as well.

The custom 1.3 ROM needs to have IDE support added to it. I have tried this and it does work, I can boot into WB 1.3 using a 1.3 ROM with that extra driver added following a guide I found on how to create that ROM.
SuperFrog
Posts: 6
Joined: Tue Jun 01, 2021 1:57 pm
Has thanked: 1 time

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by SuperFrog »

Is this possible to do with 2.04 as well?

Do all 2.05 have IDE built in?
User avatar
ericgus09
Posts: 112
Joined: Mon May 25, 2020 2:47 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by ericgus09 »

Caldor wrote: Thu Jun 10, 2021 12:47 pm
ericgus09 wrote: Thu Jun 10, 2021 5:12 am
rhester72 wrote: Wed Jun 09, 2021 2:30 pm You can fake it - use a modified Kickstart 1.3 that supports the A600 IDE controller.
this is what I did .. I wanted to mimic my old original A500 setup with WB 1.3 and an external SCSI hard drive .. this nearly perfectly replicates that .. save for the fact the drive is IDE not SCSI as the Amiga sees it but that point is generally irrelevant ..
Very relevant different though. Its two different drivers for IDE and SCSI and the hardware is different as well.

The custom 1.3 ROM needs to have IDE support added to it. I have tried this and it does work, I can boot into WB 1.3 using a 1.3 ROM with that extra driver added following a guide I found on how to create that ROM.
Yes but the end user experience is nearly 100% identical to how I had my old A500 with scsi sidecar hard drive .. my only regret is not having an image backup of that hard drive contents .. but I redid it from memory .. what apps, games etc
User avatar
Caldor
Posts: 447
Joined: Sat Jul 25, 2020 11:20 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 25 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by Caldor »

ericgus09 wrote: Fri Jun 11, 2021 4:46 am
Caldor wrote: Thu Jun 10, 2021 12:47 pm
ericgus09 wrote: Thu Jun 10, 2021 5:12 am

this is what I did .. I wanted to mimic my old original A500 setup with WB 1.3 and an external SCSI hard drive .. this nearly perfectly replicates that .. save for the fact the drive is IDE not SCSI as the Amiga sees it but that point is generally irrelevant ..
Very relevant different though. Its two different drivers for IDE and SCSI and the hardware is different as well.

The custom 1.3 ROM needs to have IDE support added to it. I have tried this and it does work, I can boot into WB 1.3 using a 1.3 ROM with that extra driver added following a guide I found on how to create that ROM.
Yes but the end user experience is nearly 100% identical to how I had my old A500 with scsi sidecar hard drive .. my only regret is not having an image backup of that hard drive contents .. but I redid it from memory .. what apps, games etc
Ahh, I thought you meant you had a ROM with SCSI support instead of IDE support somehow.

There sure is something nice about having the original setups. I spent a while backing up all my old save disks and Deluxe Paint IV save disks. Its nice looking at all the old stuff and remembering where you left off, the things that had been done, the when you made those save games, images or animations. Good times :)
User avatar
Caldor
Posts: 447
Joined: Sat Jul 25, 2020 11:20 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 25 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by Caldor »

Btw. since I have setup WB 1.3 a few times, both because some games run better with the old OS, especially some of the early Gold Box games from SSI, but also because I have an Amiga CDTV setup where I have not installed a ROM switcher yet.

So I have looked into what can be done with WB 1.3 to enhance it in different ways. One thing worth looking into is JST an alternative to WHDLoad that works with WB 1.3, but it still benefits from having 2MB CHIP RAM and some FAST RAM as well.

With WB 1.3 its still best to load the games with a HD installation, and some games might not have its own HD installer but its still possible to make them run from a HD if you manually copy the files and put some files and some of them needs to go in libs folders and such.

There are apps with support for WB 1.3 as well. I can recommend looking through this thread:
https://eab.abime.net/showthread.php?t=52283

Some apps I can recommend:
Directory Opus DOpus 4.12 can also run on WB 1.3. This list mentions Directory Opus 4.37, not sure why but 4.12 is a version I remember as being the one to get, but I guess newer ones might also work.

REdit: A text editor I like to use. SysInfo 3.24 is nice for benchmarking, 4.x requires newer ROMs. My favorite painting / animation program is Deluxe Paint IV and it works in 1.3 as well. Otherwise all the archive utilities are probably worth adding, like zip, arj, LHA, LZ and so on and I think its worth looking into the different menu apps that can add popup menus and add custom menus to the WB 1.3 menu bar. There is also several icon utilities.

One special menu I will recommend is AmiDock. Its not the same as in AmigaOS 3.9, but its pretty nice for WB 1.3:
http://aminet.net/package/util/boot/AmiDock
User avatar
ericgus09
Posts: 112
Joined: Mon May 25, 2020 2:47 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by ericgus09 »

Instant Music by Electronic Arts has no WHDLOAD slave and its from the A1000 era .. so it only works with chipram .. and no more than 512kb .. and 1.3 max .. its a fun (all be it simple) music "game-thing" .. you put fastram in the system and Instant Music will crash.
ByteMavericks
Posts: 32
Joined: Tue Oct 27, 2020 4:52 pm
Has thanked: 42 times
Been thanked: 8 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by ByteMavericks »

I’ve compiled the share file system for workbench 1.3 too which might be useful…

Would there be any interest in a script that automatically patches kickstart to include the correct driver?
User avatar
limi
Posts: 109
Joined: Sun May 24, 2020 6:53 pm
Has thanked: 16 times
Been thanked: 26 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by limi »

ByteMavericks wrote: Sat Jun 12, 2021 7:47 am I’ve compiled the share file system for workbench 1.3 too which might be useful…

Would there be any interest in a script that automatically patches kickstart to include the correct driver?
Definitely interested in this, I have yet to set up my WB 1.3 from back in the day; HD support would be great.
User avatar
Caldor
Posts: 447
Joined: Sat Jul 25, 2020 11:20 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 25 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by Caldor »

ByteMavericks wrote: Sat Jun 12, 2021 7:47 am I’ve compiled the share file system for workbench 1.3 too which might be useful…

Would there be any interest in a script that automatically patches kickstart to include the correct driver?
Oh yeah, I actually tried this it worked quite well for me. Thanks :)
SuperFrog
Posts: 6
Joined: Tue Jun 01, 2021 1:57 pm
Has thanked: 1 time

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by SuperFrog »

ByteMavericks wrote: Sat Jun 12, 2021 7:47 am I’ve compiled the share file system for workbench 1.3 too which might be useful…

Would there be any interest in a script that automatically patches kickstart to include the correct driver?
Yes, please.

I am looking @ getting HstWB scripts to create A1200 setup. Not sure how this will work with Minimig (or if it will work)

Is it possible to use second sd card (one on IO BOard) for minimig?
User avatar
Caldor
Posts: 447
Joined: Sat Jul 25, 2020 11:20 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 25 times

Re: HD support for WB 2.04 and 1.3.3?

Unread post by Caldor »

SuperFrog wrote: Tue Jun 15, 2021 5:43 pm
ByteMavericks wrote: Sat Jun 12, 2021 7:47 am I’ve compiled the share file system for workbench 1.3 too which might be useful…

Would there be any interest in a script that automatically patches kickstart to include the correct driver?
Yes, please.

I am looking @ getting HstWB scripts to create A1200 setup. Not sure how this will work with Minimig (or if it will work)

Is it possible to use second sd card (one on IO BOard) for minimig?
I know you did not ask me, but I do have a bit of input that might help. Personally I have the share folder on a USB disk, not sure if the second SD card can be used, but if not the second SD card could be put in a USB SD Card reader and be accessed that way and be used to store the Amiga ROM images, ADFs, HDFs, shared folder and so on.
Post Reply